On lunta tulvillaan, nyt peltikatotkin…

Vaikka joka vuosi kerrotaan, kuinka talvi yllätti autoilijat, talonomistajille se harvoin tulee yllätyksenä. Sen sijaan katolle kertyvä lumikuorma saattaa hätkähdyttää. Sopivissa sääoloissa se jymähtää katolle paksuksi kerrokseksi, jolla on jo jonkin verran painoakin.

Vaan ei hätää, peltikatto kestää kyllä, kunhan se on oikein rakennettu ja huollettu.
Sellainen kuin Metehe-katto.

Peltikattomme kestävät kesät ja talvet vuosikymmenienkin ajan. Suomen sääoloihin suunnitellut kotimaiset katemateriaalit ja muut kattotuotteet pitävät pintansa myös paukkupakkasilla ja suurten lumimassojen alla.

Toimitamme katoille myös muut tarvittavat kattotuotteet, kuten kattosillat, sadevesijärjestelmät, tikkaat ja lumiesteet. Vankkarakenteiset lumiesteet estävät lunta putoamasta vaarallisina massoina. Samalla ne estävät katon liiallista kuormitusta erityisesti jyrkillä katoilla ja pitkillä lappeilla.

Katon lumikuorma – paljonko lunta katto kestää?

Pakkaslumi on kevyttä, mutta lämpötilan vaihdellessa lumi voi pakkautua ja tiivistyä painavaksi kuormaksi. Samaten räystään lumilipat voivat kerätä lunta ja jäätä massaksi, joka pudotessaan aiheuttaa vahinkoa. Loiville ja tasaisille katoille lunta kertyy helpommin kuin jyrkemmille harjakatoille.

Katon tulee kestää lumikuromaa sen verran, että jos katolla oleva lumi sulatettaisiin, vettä olisi katolla noin 20 sentin kerros. Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen ehjät katot kestävät kyllä, mutta niissäkin katolta putoava lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Suurten hallien katot ja muut pitkän jännevälin kattorakenteet esimerkiksi kuplahalleissa, urheiluhalleissa, maneeseissa ja tuotantorakennuksissa vaativat tarkkailua. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että 50 cm lumikerros kannattaa poistaa hallin katolta.

Lumikuormaa tilastoi Ympäristöhallinto, jonka sivuilta voi käydä tarkistamassa lumikuorman määrän eri puolilla Suomea.

Myös räystään jääpuikot ja jää voivat muodostaa räystäälle jääpadon, jonka taakse sulamisvesi kertyy. Tällöin vesi saattaa etsiä ulosreittinsä katteen rei’istä ja raoista – myös ehjissä katoissa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurioita.

Lumenpudotus turvallisesti

Luut kestävät kattoa huonommin – siksi katolle ei kannata lähteä lumitöihin omin päin ilman asianmukaista osaamista ja varustautumista.

Jos lumenpudotukselle tulee tarve, turvallisiin lumitöihin tulee varata riittävät turvavarusteet ja lumenpudotusvälineet, ja katolla on oltava turvalliset kattoturvatuotteet. Myös talon muiden asukkaiden ja ohikulkijoiden turvallisuus tulee huomioida lunta pudottaessa – eihän kukaan halua niskaansa katolta vyöryviä lumimassoja tai jääpuikkoja.

Liian järeä lumenpoisto voi vahingoittaa kattoa, joten lumenpudotus kannattaa tehdä siihen suunnitelluilla välineillä. Parhaan lopputuloksen saa, kun katolle menee kokenut ja varustautunut lumenpudottaja, mieluiten ammattilainen.

P.S. Meidän mielestämme joulupukkikin voisi käyttää asianmukaisia turvavarusteita, kun parkkeeraa rekensä katolle. Tosin onneksi Suomessa pukki harvemmin yrittää savupiipusta sisään, vaan käyttää paremmaksi havaittua reittiä – siis ovea.

Olisiko aika uusia katto?

Jos tämä talvi menee jo jännittäessä katon kestämistä, on ehdottomasti korkea aika ottaa meihin yhteyttä. Valmistamme kattopellit, lumiesteet ja muut kattotuotteet niin yksityis- kuin yrityskohteisiin. Meiltä saat tarvikkeet kaikenkokoisiin kattoremontteihin, ympäri Suomen.

Mukavia talvipäiviä!

Takaisin